Третя з "великої четвірки": EY відмовляється від своєї "дочки" в РФ

Понеділок, 7 березня 2022, 14:40


Інновації в дії

Аудиторська компанія Ernst & Young слідом за PwC та KPMG заявила про вихід з російського ринку. Наразі там залишається лише Deloitte.

Про це повідомляє Financial Times.

"У світлі війни, що загострюється, глобальна організація EY більше не буде обслуговувати жодних російських державних клієнтів, державних підприємств чи суб’єктів господарювання та фізичних осіб під санкціями в будь-якій точці світу", – заявила EY у понеділок.

Фірма каже, що почала реструктуризацію, щоб виділити свого російського члена з групи. Російський персонал EY становить трохи більше 1,5% глобального штату, який нараховує 299 тис осіб. В Україні працюють 700 осіб.

"Велика четвірка" структурована як мережі місцевих партнерств. Це означає, що їхні російські підприємства продовжуватимуть існувати як самостійні організації під новими назвами та будуть вільно працювати для російських та міжнародних клієнтів.

Російському бізнесу не забороняється працювати на суб'єкти, потрапивши під санкції західних урядів. Кремль зробив дотримання західних санкцій незаконним, тож аудиторам у країні загрожують значні покарання, якщо вони відмовляться від контрактів з державними організаціями.

Імовірно, цього тижня увага буде прикута до деталей планів виходу компаній з країни-агресооа. Наприклад, ні PwC, ні KPMG не взяли на себе зобов’язання припинити аудиторську роботу за кордоном для російських державних компаній.

Наразі серед компаній "великої четвірки" залишається лише Deloitte, що не заявила про вихід з РФ. Минулого тижня вона повідомила, що переглядає свій "бізнес і присутність у Росії".

Нагадуємо:

Аудиторські компанії PwC і KPMG розірвали зв'язки зі своїми підприємствами в Росії та Білорусі, ставши першими з "великої четвірки", що залишили країни після вторгнення Кремля в Україну.