Пенсійними накопиченнями росіян будуть закривати "дірки" в бюджеті РФ

П'ятниця, 4 березня 2022, 17:16

Російський парламент дозволив використати кошти Фонду національного добробуту для купівлі російських державних облігацій та приватних цінних паперів.

Про це повідомляє РБК.

Кошти фонду, який слугує частиною механізму пенсійного забезпечення російського населення, дозволять витратити на придбання облігацій федеральної позики, щоб профінансувати дефіцит російського бюджету, а також інші цінні папери російських емітентів. Загалом на ці цілі можуть витратити 1 трлн руб (близько 10 млрд дол).

Попит на російські облігації наразі сильно впав через масове бажання нерезидентів вивести кошти з економіки країни-агресора. Так само впав попит на акції російських компаній. 

Реклама:

Фонд національного добробуту було сформовано у 2008 році. Фонд є частиною механізму пенсійного забезпечення росіян на тривалу перспективу. Спочатку мету діяльності фонду визначали в страхуванні пенсійної системи.

У 2008-2009 році РФ уже вдавалася до використання коштів з фонду для стабілізації ситуації на фондовому ринку.

Під час фінансової кризи кошти з цього фонду витрачалися на купівлю акцій "Газпрому", "Роснєфті", "Лукойла" та Сбєрбанка. Тоді такі дії допомогли втримати капіталізацію російських компаній від обвалу.

Схоже, що наразі уряд країни-агресора хоче повторити цей маневр. Акції російських компаній купуватимуть майже за безцінь, бо через військову агресію вони рекордно просіли. Платити за війну проти України знову змусять росіян.

Наразі загальний обсяг коштів Фонду національного добробуту сягає 13,6 трлн руб або близько 130 млрд дол. Його обсяг становить 10% ВВП країни-агресора.

Російські аналітики прогнозують, що вихід на російський фондовий ринок Фонду національного добробуту може зменшити глибину падіння цього ринку.

Зазначимо, що частину валютних активів фонду було заблоковано в межах санкцій Заходу, запроваджених проти міжнародних резервів країни-агресора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: