Кінець "картковим турам": легко отримати Visa чи Mastercard росіянам в Казахстані не вдасться

Четвер, 31 березня 2022, 17:14 -

Центральний банк Казахстану випустив нові рекомендації комерційним банкам країни, у яких суттєво ускладнив видавати картки Visa та Mastercard росіянам. 

Про уточнення роботи казахських банків з росіянами йдеться у відповідному документі Центробанку Казахстану, датованому 29 березня.

Раніше у РФ організовували цілі "карткові тури" для відкриття карток цих платіжних систем за кордоном.

Так, Казахський Центробанк нагадує комерційним банкам країни, що під час відкриття рахунків будь-яким фізичним особам банки повинні проводити їхню верифікацію за правилами внутрішнього контролю.

Реклама:

Серед іншого, ці правила передбачають проведення оцінки географічного ризику, а саме ризику надання послуг громадянам країн, проти яких запроваджено міжнародні санкції.

"З урахуванням цього, банкам другого рівня (комерційним банкам країни — ЕП) необхідно, при встановленні ділових відносин з нерезидентами, визначати ціль та характер цих відносин, ухвалити відповідні заходи для попередження репутаційних ризиків", — йдеться у повідомленні, яке Центробанк Казахстану розіслав банкам.

Там також наголошують, що у разі випуску платіжних карток міжнародних платіжних систем нерезидентам банки мають провести відповідні консультації з представниками Visa та Mastercard для оцінки вірогідності настання "неприйнятних ризиків у діяльності банків та їхньої мінімізації".

Читайте також: Visові тури в Узбекистан та заморожені вілли у Швейцарії: підсумки на економічному фронті 24 березня

Нагадуємо:

Міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard з 10 березня перестали працювати в Росії. Карти цих систем, випущені російськими банками, не працюватимуть за кордоном, ними також не можна оплачувати покупки в іноземних онлайн-магазинах.

Для того, щоб обійти обмеження, деякі росіяни почали їздити за кордон, переважно в країни Центральної Азії, і відкривати карткові рахунки там.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: