"Зараз все російське токсичне": непідсанкційним росіянам-багатіям також заморожують рахунки в Європі

Середа, 30 березня 2022, 16:23


Інновації в дії

Заможні росіяни, які не потрапили під санкції західних країн, все одно стикаються з проблемами: заморожуванням банківських рахунків, відмовами у відкритті та обслуговуванні рахунку, складнощами при спілкуванні з юридичними фірмами.

Про це пише Reuters.

Агентство, зокрема, розповідає про мультимільйонера Євгена Чичваркіна,  який втік із РФ у 2008 році та став лондонським ресторатором.

Зазначається, що він підтримує Україну. Чичваркін розповів, що разом із дружиною Тетяною Фокіною відправив 4 вантажівки медичного та захисного обладнання до Польщі, щоб допомогти українцям. 

"Але 48-річний підприємець, давній критик президента Росії Володимира Путіна, заявив, що швейцарський банк несподівано заморозив один із його рахунків", - пише видання.

Чичваркін не уточнив, який саме це банк, але зазначив, що це єдиний його рахунок, відкритий із російським паспортом. Інші рахунки, за його словами, не блокували.

Reuters після розмови з 9 росіянами, які проживають за кордоном, та їхніми менеджерами, а також після консультацій з юристами, податковими консультантами, посередниками з нерухомості та мистецтва, пише про те, що санкції Заходу, спрямовані на покарання найближчого оточення Путіна, також зачіпають власників російських паспортів.

"Четверо росіян, які проживають за кордоном з подвійним громадянством, розповіли, що банки заморожували їхні рахунки або платежі в Лондоні, Цюріху та Парижі. Один багатий емігрант з Лондона сказав, що перейшов на готівку, щоб робити покупки", - йдеться у статті.

За словами адвокатів та податкових консультантів, заявки російських клієнтів на банківські рахунки відхиляються.

Банки заявили, що вживають додаткових заходів обережності з російськими грошима. А брокери сказали, що деякі угоди з нерухомістю та мистецтвом тепер на паузі.

Юридичні компанії у лондонському Сіті відмовляють росіянам в обслуговуванні на підставі національності, заявив засновник фірми Amsterdam & Partners Боб Амстердам.

Російські клієнти бояться здійснювати міжнародні поїздки через побоювання застрягти на митниці, розповів американо-канадський юрист. Другий паспорт уже не спрощує процедури, як це було раніше, стверджує він.

Росіяни підлягають перевіркам незалежно від місця їх проживання та розміру капіталу, повідомив Reuters експерт з податків.

"Зараз все російське токсичне", - сказав виданню юрист, який працює в Цюріху і має подвійне громадянство Росії і Великої Британії.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут