"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада готується збільшити податки для бізнесу, що працює в РФ

Середа, 30 березня 2022, 16:10

Група депутатів у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення ставки податків для бізнесу, який продовжує роботу в Росії, на 50%.

Про це повідомив заступник голови Податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк, законопроєкт №7232.

А саме, повідомляє нардеп, законопроєкт передбачає підвищене оподаткування для бізнесу, який продовжує діяльність в РФ. Ставка податків на прибуток підприємств, екологічного податку, ренти та податку на майно для таких компаній  будуть вище в 1,5 рази.

Крім того, компанії зобов’яжуть повідомляти про збереження материнською компанією економічних зв’язків з державою-агресором, а держава буде моніторити та перевіряти інформацію. Перелік компаній, які й надалі фінансують агресора, буде публічно доступний на сайті Податкової.

Реклама:

Железняк зазначив, що документ розробляли згідно стандартам OECD (ОЕСР, Організація для економічної кооперації та розвитку), тож депутати закликатимуть інші країни схвалити аналогічні норми.

Оновлено: У середу документ вже схвалив профільний комітет, після цього очікується голосування у залі. 

Згідно тексту законопроєкту, який є в розпорядженні ЕП, буде створено Реєстр суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором. Він містить дані про платників податків в Україні, які пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором, тобто – Росією.

До реєстру потраплять:

  1. українські юрособи, засновником яких є росіяни чи російські компанії; юрособи, які отримують дохід з джерелом походження в РФ чи як мають частку у статутному капіталі компанії, яка отримує дохід в РФ;
  2. українські юрособи, які є учасником міжнародної групи компаній, якщо материнська компанія або будь-який інший учасник групи отримує дохід в РФ;
  3. українські юрособи, материнська група чи будь-який учасник групи забезпечує економічну підтримку РФ.

Якщо компанія вчасно або взагалі не повідомить регулятор про свої зв’язки з Росією, доведеться сплатити штраф у 1,5% суми доходу за кожний податковий період, коли вона мала сплачувати підвищені податки.

Нові податкові норми діятимуть з податкового періоду, який почався 1 березня 2022 року.

Водночас, зазначається, що компанії можуть отримати відповідне звільнення, якщо вони позбудуться своїх економічних зв'язків з державою-агресором. 

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Слідкувати за компаніями, які досі ігнорують російські злочини, можна тут: Понад 400 компаній вийшли з Росії, але не всі зупинили бізнес. Оновлюється 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: