Доходи від мит впали на 80% через війну – міністр

Середа, 30 березня 2022, 15:44

Денні надходження від роботи митниці становлять 15-20% довоєнного періоду, тобто втрати сягають 80%.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю ЕП.

"Ми очікуємо від митниці до кінця місяця близько 7 мільярдів гривень. Хоча при інших рівних умовах, тобто довоєнного стану, у нас плани були трошки інші. Митниця мала зібрати в цьому місяці (березні – ЕП) майже 39 мільярдів. Буде сім", – розповів Марченко.

Але, зазначив він, "це об’єктивна реальність", і не можна сказати, що хтось погано працює. Така цифра пов’язана з тим, що у нас не працюють найбільші митниці – Київська, Одеська, східні та північні митниці всі не працюють. Працює тільки західний кордон, де здійснюється розмитнення.

Реклама:

"По податковій ситуацію важко однозначно коректно оцінити, тому що ми очікуємо сплату ПДВ. Якраз тоді більш точно можна буде сказати, як вплинула війна на економіку в цілому, і на план збору податків", – пояснив міністр.

Марченко зазанчив, що уряд ухвалив рішення щодо авансової виплати дивідендів державними банками, що дозволило отримати запас ліквідності для березня.

Більше про роботу Мінфіну у часи війни читайте у статті: Міністр фінансів: Росія на межі дефолту нас не тішить. У нас своїх проблем вистачає

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: