Міжнародне енергетичне агентство закликає відмовитися від нових контрактів з РФ

Четвер, 3 березня 2022, 19:04


Інновації в дії

Міжнародне енергетичне агентство закликало Європу не підписувати нові контракти з "Газпромом" та представило план скорочення російського газового імпорту в регіон.

Про це повідомляє Financial Times.

Імпортні контракти, які охоплюють понад 15 мільярдів кубометрів газу, що становить приблизно 12% російських поставок до Європи, мають закінчитися у 2022 році. Голова МЕА Фатіх Біроль закликав їх не поновлювати.

Росія, яка забезпечує до 40% європейського газу, використовує свої ресурси "як економічну та політичну зброю", сказав Біроль. За його словами, надзвичайно важливо скоротити залежність ЄС від російських поставок і прискорити перехід регіону на екологічно чисті види палива.

Пропозиції, які включають збільшення імпорту газу з інших джерел, введення мінімальних зобов’язань щодо зберігання газу для членів ЄС та підвищення енергоефективності, з’явилися на тлі масштабної війни в Україні.

ЄС може збільшити імпорт газу з інших джерел. Зокрема, пише МЕА, завдяки газу з Норвегії та Азербайджану і зрідженого природного газу з Катару на 30 мільярдів кубометрів протягом наступного року.

Водночас прискорення розгортання нових вітрових і сонячних проєктів і максимальне використання біоенергетики та ядерної енергії можуть скоротити споживання газу на 19 млрд кубометрів.

Запропоновані МЕА заходи були узгоджені з кліматичною метою ЄС щодо досягнення чистого нульового викиду парникових газів до 2050 року, сказав Бірол.

"Питання про те, чи варто відкладати запланований вихід з експлуатації європейських АЕС, було "делікатним", що може вимагати обговорення", – додав він.