"Конфлікт": Британський банк HSBC не називає вторгнення РФ в Україну війною – FT

Понеділок, 28 березня 2022, 12:50

Найбільший британський банк HSBC видаляє зі звітів аналітиків згадки про війну в Україні, замінюючи слово "війна" на "конфлікт".

Про це пише Financial Times.

За словами джерел видання, комітети HSBC, які вивчають всі дослідження, що підлягають публікації, а також комунікації з клієнтами, внесли зміни до численних звітів, пом'якшуючи формулювання. 

Так, вони замінюють слово "війна" на "конфлікт".

Реклама:

"У Москві постійно заперечують, що вторгнення РФ в Україну є війною, називаючи це спеціальною військовою операцією, виправданою з мотивів самооборони", - нагадує видання.

За даними FT, зміни у формулюваннях викликали внутрішні суперечки та серйозні скарги з боку деяких працівників. У деяких звітах HSBC слово "війна" все ж таки зустрічається, особливо коли аналітики банку цитують повідомлення фінансових ЗМІ.

"Це контрастує з прямим вказуванням слова "війна" в дослідженнях конкуруючих банків, таких як UBS, Goldman Sachs і Deutsche Bank", - додає газета.

HSBC відмовився від коментарів і послався на попередню заяву: "Наші думки з усіма, хто постраждав від триваючого конфлікту в Україні".

Джерело, близьке до банку, заявило, що це питання є чутливим, оскільки HSBC має близько 200 співробітників у Росії, де уряд запровадив новий жорсткий закон проти поширення, на його думку, неправдивої інформації про війну в Україні, який передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

"Внутрішні співробітники можуть бути більш відвертими щодо ситуації. Наприклад, виконавчий директор Ноель Квінн використав слово "війна", щоб описати вторгнення в Україну у відео, яке було знято для топ-менеджерів банку", - каже співрозмовник видання.

Дочірня компанія HSBC в Росії є невеликою частиною банківської групи з активами в 89,9 млрд рублів (приблизно 900 млн доларів) станом на червень минулого року.

Читайте також: Понад 400 компаній вийшли з Росії, але не всі зупинили бізнес. Оновлений список

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: