Як змусити міжнародні компанії піти з Росії – інструкція від фінансиста

Неділя, 27 березня 2022, 16:00

Сотні міжнародних компаній пішли з Росії, але є кілька десятків великих і середніх компаній, які досі там працюють.

Фінансист і письменник Любомир Остапів пропонує інструкцію, як долучитися до спонукання міжнародних компаній до виходу з ринку РФ.

Про це Остапів пише в колонці для ЕП.

Із списком міжнародних компаній, які досі працюють в РФ, можна ознайомитися тут.

Реклама:

Фінансист пропонує такі етапи спонукання до правильного рішення:

1. Ввічливі листи від громадян, громадського сектору та органів влади топменеджменту з обґрунтуванням, чому вести бізнес у путінській Росії аморально. Цей етап пройдено за перші два тижні війни.

2. Публічний тиск на компанії в соцмережах, постери та картинки з вимогою відповідати задекларованим цінностям бренду. Цей етап теж пройдено відносно великих компаній.

3. Заклики бойкоту до західних споживачів. Офлайнові акції протесту біля центральних офісів компаній. Цей етап – в активній фазі.

Напередодні відбулися мирні демонстрації біля офісів Metro та Colgate Palmolive. За посиланням – більш детальна інформація про конкретні акції, які плануються найближчим часом, та як до них можна долучитися.

4. Тиск через акціонерів компаній.

"І приватні інвестори, і фонди США та ЄС дуже чутливі до ситуацій, коли компанія декларує правильні меседжі, але реальними вчинками руйнує свою репутацію і плює на загальнолюдські цінності.

Наприклад, ціннісне інвестування, де, наприклад, Nestle та Danone мають високі рейтинги соціальної відповідальності (ESG)", – пише Остапів.

Він додає, що для створення тиску з боку акціонерів на топменеджмент публічних компаній і спонукання компанії піти з ринку РФ можна зробити такі прості кроки.

  1. Підписати петицію (2 хв).
  2. Зайти в Linkedin і під постами компаній, що досі працюють в Росії, позначити компанію і дати лінк на петицію (5 хв) (приклади тут).
  3. Зайти у Twitter і у відповідь на твіти компанії чи топменеджменту попросити звернути увагу на петицію (8 хв) (приклади тут).

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: