РФ вивела в ремонт один із нафтопроводів напередодні нових санкцій від ЄС та США

Середа, 23 березня 2022, 23:22 -


Просто про податки

Російська Caspian Pipeline Consortium вивела в ремонт нафтопровід, що з’єднує порт Новоросійськ з Казахстаном – кажуть, що через погоду, але фахівці допускають політичне рішення.

Про це повідомляє Financial Times.

Внаслідок цього експорт нафти з трубопроводу на чорноморському узбережжі Росії був повністю зупинений. Рішення підштовхнуло зростання цін на нафту – Brent та WTI котирувалися на рівні 121 долара та 114 долара за барель у середу. Ринок допускає, що Москва зупинить постачання енергоносіїв на тлі візиту президента США Джо Байдена до Європи, щоб обговорити війну РФ проти України.

Оператор нафтопроводу зупиняє всі три блоки, які використовуються для завантаження нафти з труби протяжністю понад 1500 км на танкери. Офіційно заявляється, що ремонт знадобився через пошкодження внаслідок шторму.

При цьому генеральний директор СРС Ніколай Горбань заявив, що будь-які ремонтні роботи будуть відкладені через небажання західних компаній постачати запчастини в межах санкцій. 

Голова консалтингової компанії Rapidan Energy Group і колишній радник Джорджа Буша Боб МакНеллі зазначив, що якщо "аварія" справді пов’язана з погодою, це, безумовно, зручно з точки зору Москви.

Ремонт нафтопроводу зупинить експорт 1,4 млн барелів на добу. СРС в основному відправляє нафту, вироблену в Казахстані такими компаніями, як Chevron і ExxonMobil, а також частину російської нафти з родовищ уздовж маршруту. 

Близько 10% нафти компанії можна було б транспортувати по іншому трубопроводу між Баку в Азербайджані та Джейханом в Туреччині. Проте деяким виробництвам в Казахстані, можливо, доведеться простоювати до відновлення роботи нафтопроводу.