"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ позбавив права голосу ще двох акціонерів Альфа-банку: Хана та Кузмічова

Вівторок, 22 березня 2022, 23:14 -
 
getty images

Національний банк у понеділок визнав ділову репутацію двох акціонерів "Альфа-банку" Германа Хана та Алєксєя Кузмічова небездоганною і заблокував їхнє право голосу як акціонерів в українській "дочці".

Про це пресслужба НБУ повідомила у відповідь на запит Економічної правди.

Обидва є російськими мільярдерами та співзасновниками російської Alfa Group та LetterOne разом із Михайлом Фрідманом.

Хан володіє 20,9659% статутного капіталу "Альфа-банку" через володіння частки у люксембурзькій Ей-Бі-Ейч Холдінгс СА та Ей-Бі-Ейч Юкрейн Лімітед.

Реклама:

Кузмічов володіє часткою у 16,3239% української "дочки", також через ці компанії.

Тимчасова заборона права голосу передбачає заборону акціонеру банку голосувати на загальних зборах учасників банку та будь-яким чином брати участь в управлінні банком. 

Тепер "Альфа-банк" в Україні повинен подати на розгляд Нацбанку кандидатури довірених осіб, яким буде передано право голосу за акціями. Регулятор проведе оцінку ділової репутації такої особи згідно з вимогами законодавства.

За даними НБУ, таким чином "Альфа-банк" залишається з трьома акціонерами: італійською групою UniCredit (9,9%), The Mark Foundation for Cancer Research (3,8736%) та ще один бізнес-партнер Фрідмана за LetterOne Андрєй Косогов (3,6716%).

Раніше повідомлялося, що в українському "Альфа-Банку" триває пошук довіреної особи, яка має отримати права за акціями Михайла Фрідмана та Пьотра Авена, яких напередодні позбавили права голосу.

Нагадуємо:

Євросоюз вирішив застосувати санкції проти Фрідмана та Авена через агресію РФ проти України. На початку березня в пресслужбі банку повідомили, що це рішення не вплине на операційну діяльність Альфа-банку.

Згодом там заявили, що Фрідман та Авен передадуть свої частки в банку українським особам, яких погодить НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: