"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може незабаром отримати понад 4 мільярди доларів від МВФ та Світового банку

Середа, 2 березня 2022, 00:43

Світовий банк готує для України пакет допомоги у 3 млрд доларів на найближчі місяці, а наступного тижня МВФ ухвалить рішення щодо екстреного фінансування обсягом до 1,4 млрд доларів.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

"Наші установи працюють разом, щоб підтримати Україну на фронтах фінансування та політик, і терміново збільшують свою підтримку", – заявили в МВФ.

Фонд реагує на запит української сторони щодо екстреного фінансування, який наша Рада директорів розгляне наступного тижня. Нагадаємо, що в рамках Rapid Financing Instrument (RFI) Україна може отримати до 1,4 млрд доларів, тобто 50% квоти в МВФ.

Реклама:

"Крім того, ми продовжуємо працювати над українською програмою Stand-By Arrangement, згідно з якою з цього моменту до кінця червня доступні додаткові 2,2 мільярда доларів", – продовжили у Фонді.

Група Світового банку, водночас, готує пакет допомоги обсягом 3 млрд доларів на найближчі місяці, починаючи з екстреної бюджетної підтримки у щонайменше 350 млн доларів, який Рада директорів розгляне вже цього тижня.

За цим траншем послідує ще 200 млн доларів швидкої допомоги на здоров’я та освіту. Цей пакет міститиме мобілізацію коштів від декількох сторін, і СБ вже вітає анонсовану підтримку від багатьох двосторонніх партнерів.  

У фонді зазначили, що війна, розв’язана Росією проти України вже спричинила наслідки для інших країн. Споживчі ціни швидко зростають і матимуть наслідком вищу інфляцію, яка найбільше зачепить групи з низьким доходом. Також перебої на фінансових ринках лише погіршуватимуться із продовженням війни, на додачу до впливу від економічних санкцій проти РФ.

Нагадуємо:

Голова Національного банку України звернувся до представників Міжнародного валютного фонду з проханням надати додаткове фінансування за програмою екстреної підтримки фонду для його держав-членів.

Наразі в Україні триває віртуальна місія МВФ, яка мала б погодити третій перегляд програми. Залишок за поки що чинною програмою stand-by становить 2,2 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: