Комісія, що регулює судноплавство на Дунаї, зупинила повноваження Росії

П'ятниця, 18 березня 2022, 12:04


Інновації в дії

Повноваження Росії в Дунайській комісії, яка регулює судноплавство на Дунаї, зупинені.

Про це повідомляє Мінінфраструктри України в Telegram.

"17 березня Дунайська комісія на позачерговій сесії ухвалила постанову у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України з порушенням основних принципів Белградської конвенції.

Комісія засудила порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України.

На росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки", – ідеться в повідомленні.

Відповідне рішення Дунайської комісії є результатом спільної роботи фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, додали у відомстві.

Постанова передбачає таке:

  • повноваження будь-якого представника росії в Дунайській комісії чи його заступників відхиляються до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів;
  • представники росії відсторонені від роботи всіх засідань Дунайській комісії і її робочих органів;
  • громадяни росії будуть звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад секретаріату Дунайській комісії;
  • звернення до комітету з перегляду Белградської конвенції для пошуку рішень щодо того, чи може росія як непридунайська держава бути і надалі стороною конвенції.

"Ще з початку 1990-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства росії як правонаступниці Радянського союзу, яка не є придунайською державо. Проте це не знаходило розуміння та підтримки партнерів", – нагадують у Мінінфраструктури.

У 2021 році головою Дунайської комісії вперше став представник України – посол України в Угорщині Любов Непоп.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.