Польща з 2023 року планує повністю припинити купівлю газу в Росії

Четвер, 17 березня 2022, 13:17


Інновації в дії

Після завершення контракту про закупівлю газу через Ямальський газопровід у грудні Польща припинить купувати газ у Росії.

Про це заявив уповноважений польського уряду в справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський.

За його словами, російський газ має велику частку в імпорті Польщі, але державна компанія PGNiG може його замінити. У неї є портфель контрактів, які замінять російські поставки, пояснив він.

Як нагадав уповноважений, "у жовтні ми вводимо в експлуатацію газопровід Baltic Pipe, у нас є розширений LNG-термінал", буде готова й інша інфраструктура, наприклад, газове сполучення з Литвою та Словаччиною.

"Якщо йдеться про закупівлі, ми також готові", – запевнив він.

Як зазначив Наїмський, ціни в цих закупівлях "не мають бути значно вищими".

"Протягом багатьох років ми платили за російський газ від монополістичного постачальника, який міг диктувати вищу ціну, ніж можна було отримати в Західній Європі. Ціни будуть європейськими", – пояснив уповноважений.

За його оцінкою, нинішні дуже високі європейські ціни стабілізуються, оскільки всі покупці в Європі намагаються позбутися російського газу.

"У США, які відправляють скраплений газ до Європи, ціна на газ на біржі зовсім не зросла, глобалізація газового ринку приведе до прийнятних цін", – зазначив він.

Наїмський також підкреслив, що польський уряд виступає за негайне ембарго на поставки нафти з Росії.

"Наші НПЗ можуть переходити на інші поставки нафти. Це практикувалося у 2019 році, коли російська нафта була забруднена і її потік довелося зупинити", – нагадав він.

Європейська правда