"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Абрамович напередодні санкцій переписав свої активи на бізнес-партнера

Середа, 16 березня 2022, 11:46
 
getty images

Російський олігарх Роман Абрамович через кілька годин після початку війни з Україною передав контроль над своїми активами в США, Британії та Ізраїлі одному із своїх бізнес-партнерів.

Про це стало відомо Wall Street Journal з даних фінансових регуляторів.

Офшорна компанія Norma Investments Ltd. (Британські Віргінські острова) багато років контролювалася Абрамовичем. Проте 24 лютого, у день, коли РФ напала на Україну, його близький діловий партнер Давід Давідовіч отримав повну власність на компанію.

Незабаром Сполучене Королівство наклало на Абрамовича санкції за звинуваченням в отриманні вигоди від путінського режиму. Згодом такі ж санкції запровадив Євросоюз, що означало заморожування активів і заборону на поїздки до Британії та ЄС.

Реклама:

Наближена до Давідовіча особа підтвердила WSJ, що він узяв організацію під свій контроль. Водночас особа зазначила, що Абрамович не був попереднім власником Norma, але не вказав, хто був.

Офшорна компанія пов’язується з Абрамовичем у багатьох публічних документах. Наприклад, у 2021 році американська біотехнологічна компанія, яку фінансує Norma, у своєму річному звіті вказала, що Norma контролюється Абрамовичем. 

Документи підтверджують, що двоє чоловіків часто спільно інвестують у компанії. Давідович значиться в документах як головний виконавчий директор Millhouse LLC, московської інвестиційної компанії, яку Абрамович відкрив 20 років тому.

Norma Investments слугувала інструментом для венчурних інвестицій.

Зокрема, Norma інвестувала в американську відновлювальну енергетику, придбала частку в британській компанії Velocys PLC, фінансувала дослідження ліків від раку та старіння американською Cleveland BioLabs Inc.

Остання у звіті за 2021 рік теж стверджувала, що Norma контролюється Абрамовичем.

У 2015 році компанія інвестувала в ізраїльську техкомпанію Shellanoo Group. У 2016 році вона повідомила, що Абрамович купив частку через компанію, що належить Norma.

Власником Norma була A Corp-Trustee Ltd., довірена особа кіпрського трасту Harmony Trust Settlement. Згідно з документами власності, довірена особа також володіє лондонським особняком олігарха.

Фахівці пояснюють, що продаж активів партнерам або передавання права власності членам сім’ї може допомогти уникнути замороження активів і зберегти непрямий контроль над активами без технічного порушення санкцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: