ЄС схвалить нові санкції проти російських нафтових компаній, але купувати нафту продовжить

Понеділок, 14 березня 2022, 16:52


Інновації в дії

Євросоюз у понеділок має схвалити нові санкції проти Росії, зокрема проти нафтових компаній "Роснефть", "Транснефть" і "Газпром нефть", але купувати нафту в агресора продовжить.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на співрозмовників.

Ці три компанії вже підпадають під санкції ЄС щодо кредитів і фінансування боргу.

За новими обмеженнями, громадяни країн блоку не зможуть інвестувати в них. Це заморозить фінансування російських компаній з джерел у ЄС у нові проєкти з виробництва та розвідки всіх видів викопного палива.

Проте уряди країн блоку стримані страхом суттєвого зростання цін на нафту, тож вони наполягали на роз’ясненні, чи не завадять нові заходи купівлі нафти Євросоюзом у підсанкційних компаній.

За словами співрозмовника Reuters, багато урядів ЄС просили передбачити в тексті винятки, які б дозволили компаніям оплачувати свої рахунки перед російською стороною і продовжувати купувати їх нафту.

Це призвело до невеликої затримки в ухваленні нових санкцій, які були подані на затвердження в неділю.

Після деяких змін до тексту, аби чітко визначити, що нафту можна буде купувати в російських компаній, посли ЄС збираються обговорити та схвалити змінену пропозицію в понеділок.

Нагадуємо:

Євросоюз готує новий пакет санкцій внаслідок вторгнення Росії в Україну, націлений на 15 російських бізнесменів та пропагандистів, заборону інвестицій в енергетику та нове ембарго. Його мають схвалити в понеділок.

Зокрема, розглядається можливість заборони експорту в Росію автомобілів вартістю понад 50 тис євро.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.