"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін дозволив російським авіакомпаніям забирати іноземні літаки, які перебувають у лізингу

Понеділок, 14 березня 2022, 16:19

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, яким дозволив російським авіакомпаніям експлуатувати іноземні літаки, що перебувають у лізингу, без іноземного сертифіката.

Про це пише Reuters.

Санкції, запроваджені після вторгнення РФ в Україну, дають можливість лізинговим компаніям до 28 березня звільнитися від контрактів з російськими авіакомпаніями.

Наразі в РФ експлуатуються 1 367 літаків, з них 739 зареєстровані в іноземних реєстрах. Іноземним лізингодавцям належать 515 літаків, а їх загальну вартість оцінюють 10 млрд дол.

Реклама:

За законом, російські авіакомпанії платитимуть орендну плату лізингодавцям у рублях протягом 2022 року.

Якщо іноземний лізингодавець розірве договір, спеціальна урядова комісія має вирішити, чи можна повернути повітряне судно, або ухвалити рішення про те, що літак повинен залишитися в РФ.

Водночас Кейптаунська конвенція передбачає, що в разі розірвання контракту авіакомпанії зобов'язані повертати літаки лізингодавцю з мінімальною затримкою.

Нагадаємо:

В авіаційному агентстві ООН заявили, що будь-яка подвійна реєстрація іноземних літаків, орендованих російськими перевізниками, суперечитиме положенням ключової угоди, у якій викладаються основні засади глобальної авіації.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатись можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: