В Україні хочуть скасувати акцизи на пальне та значно зменшити ПДВ

Субота, 12 березня 2022, 12:28

Кабінет міністрів вніс на розгляд парламентарів законопроєкт, що скасовує акцизний податок на пальне та зменшує ставку податку на додану вартість з 20% до 7%.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

Так, документ скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%, що "суттєво зменшує розмір податків, які раніше становили понад половину ціни".

Крім того, уряд змінив формулу, за якою рахується максимальна ціна пального на заправках. У формулі збільшили ціну логістики та доплату до котирування у Північно-західній Європі, що дозволить включати в розрахунок додаткові витрати, що виникли після переорієнтації постачання з Білорусі та РФ на західний кордон України.

Реклама:

"Збільшення формули дає економічний стимул мережам завозити більше пального, адже за формулою розрахунку, яка була адекватною до війни, зараз везти нафтопродукти мережам  не вигідно", – пояснює Свириденко. Зростання ціни, яке відбулося б за таких змін, компенсується зниженням податків.

Формулу почнуть застосовувати щойно депутати ухвалять зниження податків на пальне, рішення набувають чинності одночасно. "В результаті мережі завезуть більше пального, а ціна не зросте", – пише Свириденко.

Розмір націнки українських мереж АЗС не зросте, і залишиться на рівні, що був встановлений за кілька днів до початку російського вторгнення: 4,55 грн на літр бензинів та 5 грн на літр дизелю.

Нагадуємо:

Кабінет міністрів напередодні війни знизив граничні рівні торгової надбавки до середньої роздрібної ціни дизпалива і бензину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: