ЄС хоче відмовитися від російського газу та нафти до 2027 року

П'ятниця, 11 березня 2022, 17:17


Інновації в дії
getty images

Євросоюз планує відмовитися від російських енергоносіїв до 2027 року, включно з нафтою, газом та вугіллям.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ця криза змусила нас взяти на себе відповідальність перед обличчям нової реальності. Передусім, наш обов’язок продовжувати забезпечувати надійне, безпечне та доступне постачання енергії європейським споживачам", – пише вона.

У середньостроковій перспективі це означає позбутися залежності блоку від російського викопного палива, вважає фон дер Ляєн. За її словами, ЄК у травні запропонує план, який дозволить це зробити до 2027 року. 

"План забезпечуватиметься необхідними національними та європейськими ресурсами, і ми представимо варіанти оптимізації ринку електроенергії, аби він краще підтримував зелений перехід", – пояснила президентка ЄК.

Нагадуємо:

Європейська комісія у вівторок запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива "задовго до 2030" року на тлі вторгнення Росії в Україну - зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.

ЄК пропонує план REPowerEU, який підвищить стійкість енергетичної системи ЄС на основі диверсифікації постачання газу через збільшення обсягів імпорту скрапленого природного газу та трубопроводів від неросійських постачальників, а також збільшення обсягів виробництва та імпорту біометану та відновлюваного водню.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.