ФІФА тестує "робота-арбітра": як це працюватиме і коли вперше застосують

П'ятниця, 4 лютого 2022, 16:25
 
фото: fifa

ФІФА тестує технологію "робота-арбітра", який фіксує рухи гравців, положення м'яча та порушення - вперше нову систему застосують 9 лютого на матчі "Челсі" у рамках клубного чемпіонату світу.

Про це пише британське виданння Football.London. 

Зазначається, що роботизована система складається з 29 камер, які прикріплюються до даху стадіону та стежать за рухами гравців, створюючи їх віртуальний скелет та місцем м'яча.

Так, у разі офсайду технологія лише за пів секунди передає відповідний сигнал до системи відеодопомоги арбітрам (VAR) - арбітри підтверджують порушення та передають своє рішення головному арбітру.

Реклама:

"Електронного рефері" вперше використають 9 лютого на матчі чинного переможця Ліги чемпіонів "Члесі" на клубному чемпіонаті світу в Абу-Дабі. Суперника "Челсі" поки що не визначено.

Передбачається, що після матчу дані, які зафіксував "електронний рефері", зможуть використати тренери і медичні працівники для аналізу техніки кожного гравця.

Якщо система успішно пройде всі тести, у ФІФА сподіваються використати робота-арбітра на чемпіонаті світу у Катарі у листопаді цього року.

"Ми впевнені, що доступ до цього нового джерела даних може позитивно вплинути на гру за рахунок оптимізації процесів прийняття рішень та підвищення об'єктивності", - оцінив нову технологію директор ФІФА з технологій та інновацій Йоханнес Хольцмюллер.

"Однак ми лише на початку цього шляху розробки, і можливі варіанти використання повинні бути ретельно перевірені, щоб оцінити можливості з метою подальшої реалізації", - додав він.

Рекомендуємо прочитати: Великий спорт уже не той. Як Олімпіада, "Євро", НБА і "Формула-1" пережили ковідні роки і кого не дорахувалися

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: