Світові ціни на олію встановили новий максимум

Четвер, 3 лютого 2022, 15:23
 
unsplash

Ціни на продовольство у світі зросли на 1,1% у січні внаслідок рекордних котирувань рослинної олії.

Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Так, загальний Індекс цін на продовольство становив 135,7 пункту в січні 2021 року, що на 1,1% перевищує рівень грудня. 

Ціни на рослинну олію у січні зросли на 4,2% проти минулого місяця до максимуму за весь час. Передусім подорожчання спричинене обмеженням робочої сили, погодними умовами та зростанням цін на нафту. 

Реклама:

Усе це обмежило поставки на світовому ринку. Зокрема, це вплинуло на котирування соняшникової олії, які підкріплені активним світовим попитом.

Ціни на молочні продукти показали п’ятий місяць поспіль збільшення на 2,4%, адже зберігається посилений світовий попит на масло та сухе молоко. При цьому пропозиція, зокрема від виробників західної Європи, впала.

Індекс цін на зерно зріс лише на 0,1% проти грудня. Зросли експортні ціни на кукурудзу та рис (+3,8% та +3,!% відповідно), натомість ціни на пшеницю впали на 3,1%. 

Дещо зросли ціни на м’ясну продукцію, передусім – м’ясо великої рогатої худоби. Цукор подешевшав на 3,1% у порівнянні з груднем завдяки поліпшеним прогнозам у найбільших країнах-експортерах та ослабленню цін на етанол.

ФАО також прогнозує світове виробництво зернових на рівні рекордних 2,8 млрд тонн цьогоріч (+0,8% до минулого року). 

Нагадуємо:

За підсумками 2021 року ціна на зернові досягла максимального рівня з 2012 року та на 27,2% перевищила показник 2020 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: