"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найбільший у світі суверенний фонд попереджає про постійно високу інфляцію

Понеділок, 31 січня 2022, 16:05
 
getty images

Найбільший у світі суверенний фонд - Norges Bank Investment Management - попередив, що сплеск інфляції стає постійною ознакою глобальної економіки: там не вважають нинішній глобальний ріст цін тимчасовим.

Про це в інтерв'ю Financial Times заявив гендиректор Norges Bank Investment Management Ніколай Танген.

В управлінні фонду - активи на 1,3 трлн доларів.

"Інфляція споживчих цін досягає найвищого рівня за понад два десятиліття у великих промислових економіках світу, зокрема в США, де річний темп зростання цін досяг 7 відсотків у грудні проти лише 0,1 відсотка в травні 2020 року", - нагадує газета.

Реклама:

Танген сказав, що норвезький суверенний фонд вважає, що інфляція "може бути сильніше, ніж зазвичай очікується", оскільки світ відчуває високий попит і тривалі порушення в ланцюгах поставок.

"Ми бачимо це повсюдно. Ви бачили, як Ikea підвищила ціни на 9 відсотків, ви бачили зростання цін на продукти харчування, зберігаються високі тарифи на вантажоперевезення, метали, сировину, енергоносії, газ... Ми також бачимо підвищення зарплат", - констатував він.

За словами Тангена, попереду період "надзвичайно низьких відсоткових ставок і високого фондового ринку з інфляцією, яка збільшується, а подекуди й прискорюється", що призведе до низької прибутковості акцій і облігацій.

Читайте також: Суперцикл закінчився, але це не точно. Чи продовжиться цінове ралі у 2022-му

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: