НБУ допускає зниження ставки наприкінці 2022 року

П'ятниця, 28 січня 2022, 14:45
 
фото нбу

Національний банк прогнозує зниження облікової ставки не раніше кінця 2022 року, незабаром перейде до помірно жорсткої політики.

Про це йдеться в Інфляційному звіті, опублікованому Національним банком.

Згідно прогнозу НБУ, перехід до помірно жорстких монетарних умов відбудеться вже в першому півріччі 2022 року.

Облікова ставка довше, ніж прогнозувалося раніше, утримуватиметься на високому рівні та повільніше знижуватиметься. Наразі регулятор допускає, що розпочне зниження ставки не раніше кінця 2022 року. 

Реклама:

Як наслідок, помірно жорсткі монетарні умови зберігатимуться до середини 2024 року. Проведення жорсткої монетарної політики дасть змогу запобігти розкручуванню інфляційної спіралі у 2022 році та сприятиме поверненню інфляції до цілі 5% у 2023 році.

Це також частково нівелюватиме вищу премію за ризик, зумовлену геополітичною напруженістю, пояснює НБУ. Як наслідок, це посилить позиції України в конкуренції з іншими країнами, що розвиваються, на міжнародному ринку капіталу.

Нагадуємо:

Національний банк ухвалив рішення підняти облікову ставку на 1 в.п. до 10% - НБУ продовжуватиме цикл посилення монетарної політики й готовий діяти рішуче в разі подальшої реалізації проінфляційних чинників.

Нацбанк може підвищити облікову ставку в березні до 11% річних із нинішніх 10%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: