Зеленський підписав антиолігархічний закон

П'ятниця, 5 листопада 2021, 15:47
 
фото: Twitter Зеленського

Президент Володимир Зеленський підписав закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом олігархів ("антиолігархічний" закон).

Про це він повідомив у Twitter.

"Демократія – це закон і рівність. Підписав антиолігархічний закон, який докорінно змінює відносини між великим бізнесом і політиками.

Тепер усі економічні гравці будуть рівними перед законом і не зможуть купувати для себе політичні привілеї. Зламати закон не дамо!", - написав Зеленський.

Реклама:

"Документ був розроблений на виконання ключового завдання державної політики, а саме: забезпечення реальної трансформації держави в інтересах усього суспільства та реалізації стратегічного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію", - заявляють в ОП.

"В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році", - додав Зеленський.

"Антиолігархічний закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України.

Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками", - додали в Офісі президента.

Так, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізособа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до ЗУ "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;

4) підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

При цьому, обов’язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками поширюватиметься на всіх посадових осіб, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

В ОП нагадали, що після публікації документа починається відлік 6-місячного терміну для повноцінного введення його норм у дію.

"Великий бізнес є в будь-якій демократичній державі. Але яким би великим не був бізнесмен, він має працювати за законом та нарівні з іншими економічними суб’єктами.

Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим", - заявив також Зеленський.

"Спротив був. Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанту, крім демонтажу олігархічної системи, бути не може.

Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти", - резюмував він.

Закон про олігархів став каменем спотикання у стосунках Володимира Зеленського і вже колишнього спікера парламенту Дмитра Разумкова.  

Разумков влітку хотів внести правки до другого читання в законопроєкт президента про деолігархізацію України, аби забрати в Ради нацбезпеки й оборони функцію вирішувати, хто олігарх, а хто – ні.

Коли Разумков відправив закон про олігархів у Венеційську комісію, це стало останньою краплею для Зеленського – і останній член його початкової команди втратив високу посаду.

Нагадаємо:

23 вересня Рада прийняла у 2 читанні та в цілому президентський "антиолігархічний" законопроєкт №5599 - документ підтримали 279 нардепів.

Депутати всього подали 1271 правок до другого читання документу, комітет врахував 13 із них.

Монобільшість використала процедуру ad hoc (розглянули лише 13 правок).

У прийнятому Верховній Раді законі про олігархів була юридична колізія через протиріччя у тому, хто визначає статус олігарха - і РНБО і НАЗК.

3 листопада Верховна Рада уточнила низку статтей так званого "антиолігархічного" закону (законопроєкт № 5599) та доручила голові ВР Руслану Стефанчуку невідкладно підписати його.

Так, у законі уточнили, що рішення про визнання олігархом приймає РНБО.

5 листопада голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом олігархів, і передав його на підпис президенту.

Читайте також: Олігархи в законі. Кого хоче "розкуркулити" Зеленський

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: