Рада усунула неточності в "антиолігархічному" законі

Середа, 3 листопада 2021, 13:10
 
фото: прес-служба ради

Верховна Рада уточнила низку статтей так званого "антиолігархічного" закону (законопроєкт № 5599) та доручила голові ВР Руслану Стефанчуку невідкладно підписати його.

Нардепи підтримали усі запропоновані уточнення в текст закону (249, 249, і 251 голосами).

Перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко вніс пропозицію про доручення голові Ради Руслану Стефанчуку невідкладно підписати закон - 252 голосами нардепи підтримали цю пропозицію.

Так, у законі уточнили, що рішення про визнання олігархом приймає РНБО на підставі подання:

Реклама:
  • Кабміну;
  • члена РНБО;
  • НБУ;
  • СБУ;
  • АМКУ.

Під час ухвалення закону у другому читанні та в цілому Рада підтримала правку, за якою визнавати людину олігархом може НАЗК. 

Також, відповідно до прийнятого закону, апарат РНБО за 10 робочих днів до дня проведення свого засідання, на якому запланований розгляд подання про визнання певної особи олігархом, направляє такій особі за місцем її реєстрації повідомлення про засідання. 

У повідомленні мають бути викладені ознаки, за якими особу можуть визнати олігархом. Повідомлення після його направлення також публікується на сайті РНБО.

При цьому, уточнення, прийняті 3 листопада, дозволяють такій особі усно дати свої пояснення прямо на засіданні РНБО, а не письмово відповісти на їхнє повідомлення.

Перед голосуванням нардеп від "Голосу" Сергій Рахманін нагадав, що, за рішенням Конситуційного судувід 2018 року, "порушення передбаченої законодавством процедури розгляду законів може слугувати підстоавою для визнання акту неконституційним".

Нардепи від "ЄС" нагадали, що під час прийняття цього законопроєкту не дали озвучити жодної поправки - "і це грубе порушення регламенту".

Також вони підкреслили, що таблиці, про що голосуватиме зала, немає ні в електронному вигляді і її не роздали залі. 

Представники "Батьківщини" звернули увагу, що рішення комітету на сайті ВР немає. 

Ексспікер Дмитро Разумков також заявив про відсутність рішення комітету.

Нагадаємо:

23 вересня Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому президентський законопроєкт про олігархів №5599.

У прийнятому Верховній Раді законі про олігархів була юридична колізія через протиріччя у тому, хто визначає статус олігарха - і РНБО і НАЗК.

Верховна Рада відхилила усі 12 постанов про скасування рішення Ради про прийняття президентського "антиолігархічного" законопроєкту №5599.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: