Земельний гід

Про ринок землі: все, що треба знати

У Мінагро пояснили принципи роботи Фонду часткового гарантування кредитів фермерам

Вівторок, 23 листопада 2021, 15:35
 
Unsplash

Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн, статутний капітал Фонду становитиме 3 млрд грн.

Про це написав міністр агрополітики Роман Лещенко у своєму блозі на НВ.

"На початку листопада Верховна Рада підтримала створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Тепер на стратегічному рівні завдяки його діяльності збільшаться обсяги інвестицій в аграрний сектор економіки, підвищиться конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції та її якість", - каже міністр.

За його словами, Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50% непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.

Реклама:

При цьому, основна умова - у власності та/або користуванні аграріїв повинно бути не більше 500 га землі, і вони мають спеціалізуватися на первинному виробництві сільськогосподарської продукції.

Лещенко додав, що Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави.

"Ці гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду", - пояснив він.

Голова Мінагрополітики також зазначив, що статутний капітал формуватиметься за рахунок коштів держбюджету (близько 1,5 млрд грн) та донорської допомоги міжнародних партнерів.

"Загалом він становитиме близько 3 млрд грн. А його діяльність дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн", - додав міністр.

Також, за його словами, є підтвердження від ЄС на виділення гранту в розмірі 50 млн євро на поповнення статутного капіталу Фонду.

Лещенко нагадав, що це вже підтвердив і голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Прийняття Верховною Радою закон про механізм часткового гарантування кредитів – це величезний крок для земельної реформи. Це забезпечить доступ українським дрібним фермерам до фінансування та доступних кредитів, щоб вони могли купувати сільськогосподарську землю та інвестувати у свій бізнес. ЄС готовий підтримати Фонд", - заявив раніше Маасікас.

За словами міністра, фонди такого формату існують у більш ніж 100 державах світу, зокрема в Індії, Мексиці, Латвії, Естонії та інших і давно засвідчили свою ефективність та універсальність.

Нагадаємо:

Верховна Рада 4 листопада підтримала створення фонду, який забезпечуватиме кредити малих та середніх аграріїв держгарантіями.

У ЄС готові підтримати Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві.

Більше про ринок землі, ціни, угоди і лайфхаки читайте в рубриці ЕП "Земельний гід".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: