НБУ наклав пів мільйона штрафів за порушення "колекторського" закону

П'ятниця, 19 листопада 2021, 20:52
 

Національний банк наклав на фінансову компанію одразу три штрафи за порушення закону щодо роботи колекторів, а ще два – на онлайн мікрофінансову організацію.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

А саме, Нацбанк з’ясував, що ТОВ "ФК "Алурія" залучав для врегулювання простроченої заборгованості колекторів, які не є зареєстрованими регулятором.

Також оштрафовано ТОВ "Маніфою" за порушення вимог етичної поведінки. Це компанія, що надає онлайн мікропозики.

Реклама:

За три виявлені порушення Національний банк наклав на "Алурію" одразу три штрафи через залучення не включених до реєстру колекторських компаній.

За перше порушення компанія отримала мінімальний штраф у 85 тисяч грн, за друге – 110,5 тис. грн, а за третє – максимальний штраф у 136 тис. грн.

Через порушення етичних вимог, "Маніфою" також було оштрафовано двічі, у розмірі 102 тис. грн за кожен штраф. Це – максимально передбачений штраф. Його зумовила систематичність та обсяг звернень громадян щодо поведінки цієї фінустанови.

Нагадуємо:

НБУ наклав максимальні штрафи на дві компанії через велику кількість скарг щодо стягнення боргів, також оштрафували мікрофінансову організацію.

В Україні нараховується понад 200 колекторських компаній, що займаються стягненням простроченої заборгованості своїх клієнтів. 

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон №1349-ІХ, який посилює захист боржників від шантажу з боку таких компаній.

Так, кредитодавці повинні інформувати споживачів у разі залучення колекторської компанії або відступлення права вимоги новому кредитору. НБУ також веде реєстр колекторських компаній. Наразі у ньому є 53 компанії.

Про порушення можна повідомити до фінустанови та Нацбанку. Два порушення до вимог етичної поведінки призводять до дострокового розриву договору.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: