"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Земельний гід

Про ринок землі: все, що треба знати

Аграрний комітет рекомендував до 2 читання законопроєкт про меліорацію земель

П'ятниця, 19 листопада 2021, 16:55
 
latifundist

Аграрний комітет Верїовної Ради рекомендував прийяти у 2 читанні і в цілому у редакції комітету законопроєкт по меліорації земель та створення об'єднання водокористувачів. (№5202-д).

Про це повідомляє прес-служба Ради.

У своєму висновку Комітет рекомундує парламенту прийняти документ у другому читанні та в цілому в редакції комітету з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

За словами міністра агрополітики Романа Лещенка, створення ОВК - це старт реформи зрошення в Україні, яка має чітку дорожню карту, а також започаткування нового етапу розвитку сільського господарства.

Реклама:

Законопроєкт, зокрема, передбачає:

  • створення об’єднання водокористувачів (ОВК);
  • передачу їм в управління частини меліоративної інфраструктури;
  • правову базу для інвестицій у меліорацію та спрощення адміністративних процедур щодо будівництва й експлуатації меліоративних мереж та об’єктів.

"Норми документа спрямовані на недопущення утворення монополії на водні ресурси та інфраструктуру, а також прозоре й справедливе тарифоутворення", - заявляли у Міагро.

Міністр говорив, що у цьому законопроєкті розробники врахували результати обговорень з міжнародними експертами й профільними асоціаціями. 

"Ухвалення цього законопроєкту дозволить суттєво збільшити площі, на яких застосовується полив, не допустити деградацію ґрунтів, підвищити ефективність використання меліоративних систем, а також відкриє шлях до інвестицій у зрошувальну інфраструктуру", - казав Лещенко перед голосування у 1 читанні.

Зазначається також, що мета законопроєкту, зокрема, - збільшення площі земель, на яких застосовується гідротехнічна меліорація, підвищення ефективності сільського господарства та зменшення собівартості поливу земельних ділянок.

Нагадаємо:

Верховна Рада на засіданні 8 вересня ухвалила за основу законопроєкт №5202-д про створення об'єднання водокористувачів (ОВК).

Більше про ринок землі, ціни, угоди і лайфхаки читайте в рубриці ЕП "Земельний гід".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: