"Тисяча Зеленського": звідки візьмуть кошти і як можна буде витратити

Середа, 17 листопада 2021, 14:55


Інновації в дії
фото нбу

Ініціативу президента щодо виплати тисячі гривень повністю вакцинованих громадянам профінансують завдяки податкам та рентній платі, ці кошти не оподатковуватимуться.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, законопроєкт №6297.

Аби виплатити обіцяні кошти з 19 грудня, до того часу Рада повинна розглянути та ухвалити закон зі змінами до держбюджету, а президент – підписати його. Наразі у ВР є законопроєкт №6297, який має виділити на підтримку підприємців у карантин 3 млрд грн за окремою програмою.

Фінансування програми відбудеться з загального фонду держбюджету. 3 млрд грн візьмуть з податку на прибуток підприємств, рентної плати та податку на додану вартість.

Для виплат створять віртуальні платіжні картки у "Дії". Отриману тисячу можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком тощо.

Усього це торкнеться 6 тисяч суб’єктів бізнесу по всій країні. Раніше президент Володимир Зеленський також анонсував програму підтримки бізнесу, що дотримується усіх карантинних вимог. 

Програма запрацює з 19 грудня й діятиме цього року та до кінця наступного. Наразі відповідної програми у проєкті держбюджету на 2022 рік немає, але пропонується виділити ще 3 млрд грн.

На ці кошти не будуть нараховуватися податки, виплати не вплинуть на отримання субсидії.

Нардеп Ярослав Железняк також розповів, що обов’язковим критерієм для бізнесу також є наявність понад 5 співробітників та сплата єдиного соцвнеску за ІІ-ІІІ квартал цьогоріч.

За його словами, наразі планується запустити програму онлайн. Версія без залучення "Дії" може з’явитися близько ІІІ квартала 2022 року. 

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський заявив, що кожен, хто отримає два щеплення, отримає від держави тисячу гривень.

Верховна Рада включила до порядку денного зі скороченням наполовину терміну внесення альтернативних законопроєктів законопроєкт №6297.

Економічна правда