Бізнес погіршив ділові настрої в жовтні – НБУ

Понеділок, 1 листопада 2021, 15:00


Кінець епохи офшорів
Unsplash

У жовтні бізнес послабив позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності - подорожчання енергоносіїв, зростання захворюваності та посилення карантинних заходів як в Україні, так і світі послабили позитивні оцінки.

Про це повідомляє прес-служба НБУ за підсумками опитування підприємств у жовтні.

Зазначається, що у жовтні індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Нацбанк розраховує щомісячно, становив 51,4 порівняно з 53,1 у вересні.

"Стійкий споживчий попит та інвестиційна активність продовжували позитивно впливати на очікування респондентів, водночас здорожчання енергоносіїв, зростання захворюваності та посилення карантинних заходів як в Україні, так і світі послабили позитивні оцінки", - підреслили в НБУ.

При цьому, підприємства торгівлі зберегли найоптимістичніші оцінки результатів діяльності та перспектив свого розвитку: секторальний індекс у жовтні становив 52,2 порівняно із 56,1 у вересні.

"Респонденти дещо послабили позитивні очікування щодо обсягу товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу.

Підприємства промисловості позитивно оцінюють економічні результати та перспективи своєї діяльності шостий місяць поспіль: у жовтні секторальний індекс становив 51,1 (у вересні – 52,8). Респонденти стриманіше, ніж у попередньому місяці, оцінюють майбутнє зростання обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних", - додали в Нацбанку.

Повідомляється, що підприємства сфери послуг також зберігають оптимістичні оцінки результатів своєї діяльності: секторальний індекс у жовтні становив 51,3 (у вересні - 51,8).

"Респонденти продовжують очікувати зростання обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.

Підприємства будівництва найстриманіше оцінили перспективи своєї діяльності: у жовтні секторальний індекс становив 50,2 (у вересні - 51,6)", - йдеться у повідомленні.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 до 23 жовтня 2021 року. В опитуванні взяло участь 341 підприємство. Серед опитаних підприємств 44,9% - компанії промисловості, 30,2% - сфери послуг, 21,1% - торгівлі, 3,8% - будівництва, 35,5% респондентів - великі підприємства, 29,6% - середні, 34,9% - малі.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів–керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Економічна правда