Ірландія погодилася збільшити податки для Google, Apple і Facebook

П'ятниця, 8 жовтня 2021, 17:10


Інновації в дії
Unsplash

Ірландія оголосила, що приєднається до міжнародної угоди, яка встановлює податки на прибуток транснаціональних корпорацій за мінімальною ставкою 15 відсотків. Штаб-квартири в країні мають Google, Apple і Facebook.

Про це повідомляє The Verge.

"Це значний зсув для країни, яка є європейською штаб-квартирою для багатьох великих фармацевтичних компаній США, а також технічних компаній, включаючи Google, Apple та Facebook", - пише видання.

"Зростання з нинішніх 12,5 відсотків до 15 відсотків Ірландії може не здатися таким великим саме по собі. Так звана Рамкова інклюзивна рамкова угода Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), викладена в липні, насправді є двостороннім планом, спрямованим на допомогу припинити ухилення від сплати податків та зробити міжнародні податкові правила більш справедливими та прозорими.

За оцінками ОЕСР, 15-відсоткова податкова ставка щорічно генеруватиме близько 150 мільярдів доларів глобальних податкових надходжень і сприятиме стабілізації міжнародної податкової системи", - пояснює The Verge.

Ірландія підписала угоду напередодні зустрічі  у п'ятницю в ОЕСР 140 країн, які протягом кількох років вели переговори про її умови.

План передбачає, що глобальні компанії повинні сплачувати податки в країнах, де продається їхня продукція чи послуги, навіть якщо вони там не мають фізичної присутності, і застосовуватиметься до транснаціональних компаній з доходом понад 750 мільйонів євро.

Для компаній з доходом нижче 750 мільйонів євро ставка 12,5 відсотка залишиться чинною в Ірландії.

Зазначається, що останні кілька десятиліть Ірландія служила податковим притулком для багатьох великих технологічних компаній завдяки низькій ставці податку.

Корпорації зазвичай створюють ірландські дочірні компанії своїх компаній, які ліцензують їх інтелектуальну власність, за які дочірнє підприємство виплачує роялті.

За даними Американської торгово-промислової палати Ірландії, в Ірландії працюють близько 800 американських компаній, де працює близько 180 тис осіб.

Міністр фінансів Ірландії Паскаль Донохью заявив в четвер, що угода "розв'яже податкові проблеми цифровізації".

Також він висловив упевненість, що технологічні компанії продовжать розміщувати свої штаб-квартири в Ірландії.

Якщо угода ОЕСР все ж буде прийнята, її положення наберуть чинності в 2023 році.

Нагадаємо:

Група із 130 країн, яка представляє понад 90% світового ВВП, попередньо схвалила введення глобального мінімального податку для корпорацій. Підписання принципової угоди міністрами фінансів країн Великої двадцятки очікується наступного тижня на зустрічі у Венеції.

Економічна правда