Зеленський підписав закон про індустріальні парки

Четвер, 7 жовтня 2021, 13:00


Інновації в дії
фото: мінрегіон

Президент Володимир Зеленський підписав закон №4416-1 щодо індустріальних парків, яким передбачають впровадження низки стимулів для залучення інвестицій. 

Про це повідомляється на сайті Ради у картці законопроєкту.

Зазначається, що президент підписав закон 5 жовтня.

За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, закон запроваджує низку стимулів для інвесторів в індустріальні парки. 

"Нові робочі місця та відновлення вітчизняної промисловості є пріоритетом вищого керівництва нашої держави.

Цей закон створює фінансові, інфраструктурні та інституційні стимули для створення та розвитку індустріальних парків. Таким чином, ми зможемо залучити інвесторів, відтак, посилити економіку регіонів та громад", - сказав Чернишов.

Зміни до закону передбачають низку стимулів для індустріальних парків, зокрема:

  • повна або часткова компенсація відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та/або здійснення господарської діяльності у межах індустріальних парків;
  • надано можливість в індустріальному парку здійснювати діяльність у сфері переробки промислових та/або побутових відходів (окрім захоронення);
  • зменшено мінімальну площу індустріального парку з 15 до 10 га та збільшено верхню межу з 700 до 1000 га;
  • будівництво, реконструкція та ремонт інженерно-транспортної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо);
  • облаштування (благоустрій) майданчиків індустріальних парків;
  • дозволено розміщувати в індустріальному парку проєкти, спрямовані на стимулювання економічного зростання громад.

Зазначається, що уряд протягом найближчих років планує побудувати інфраструктуру для 25-ти індустріальних парків.

Крім цього, наразі очікується прийняття Верховною Радою двох законопроєктів (№5688, №5689), які передбачають відповідні фіскальні стимули, зокрема:

  • звільнення від податку на прибуток резидентів індустріальних парків на 10 років за умови його реінвестування в розвиток інвестиційного проєкту;
  • звільнення від оподаткування ПДВ ввезення нового устаткування для власного використання;
  • встановлення пільг на податок на нерухомість на території індустріального парку (за рішенням ОМС).

Нагадуємо:

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт щодо індустріальних парків, яким передбачають впровадження низки стимулів для залучення інвестицій. 

Уряд планує побудувати інфраструктуру для 25 індустріальних парків до 2024 року, для цього підготували до другого читання відповідний законопроєкт. 

Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до Закону України "Про індустріальні парки", що передбачають впровадження низки стимулів для залучення інвестицій в індустріальні парки.

Економічна правда