Новий молдавський контракт із Газпромом: без політичних умовностей, ціна 450 доларів

Субота, 30 жовтня 2021, 15:52


Інновації в дії

Віце-прем'єр Молдови Андрій Спину заявив, що новий контракт із Газпромом не містить політичних умовностей і аж ніяк не згадує Придністров'я, а ціна буде близько 450 доларів за тисячу кубометрів. 

Про це він написав на facebook. 

Він зазначив, що ціна може бути нижчою з огляду на тенденції ринку. Також Спину заявив, що щодо заборгованості, що утворилася в Молдова-Газі, згідно з домовленістю буде проведено аудит у 2022 році. 

"На підставі цього аудиту буде встановлена ​​сума і у нас будуть нові переговори щодо визначення того, як погасити цей борг", - написав молдавський політик.

Нагадуємо:

Уряд Молдови 22 жовтня схвалив режим надзвичайного стану терміном на 30 днів через сформовану в країні ситуацію у сфері енергетики.

Financial Times з посиланням на свої джерела повідомило, що "Газпром" в рамках переговорів про постачання газу вимагає, щоб Молдова змінила свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відклала реформування енергетичного ринку  в обмін на дешевий газ для країни.

25 жовтня Молдова вперше за 30 років незалежності придбала природний газ від альтернативного постачальника - молдовська державна компанія Energocom підписала контракт з польською компанією PGNiG на мільйон кубометрів природного газу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна співпрацюватиме з Молдовою у питаннях газопостачання. 

Єврокомісія вже виділила Молдові 60 мільйонів євро на подолання газової кризи.