"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єдиним законним засобом платежу в Україні залишається гривня – Шевченко

Середа, 8 вересня 2021, 17:45
 
фото: нбу

Голова НБУ Кирило Шевченко вітає ухвалення ВР закону "Про віртуальні активи", але зазначив, що єдиним законним засобом платежу в Україні залишається гривня.

Про це він написав у Facebook.

За його словами, із прийняттям закону в Україні "з’явилася можливість створити прозорий, цивілізований та зрозумілий ринок віртуальних активів із сучасною інфраструктурою та захищеними клієнтами".

"Віртуальні активи, зокрема й ті, що ми звикли називати криптовалютою, отримали визначений юридичний статус, а учасники ринку - право на захист та роботу в правовому полі.

Реклама:

В Україні зможуть легально працювати міжнародні біржі, де відбуваються торги віртуальними активами. Технологічні інновації відкриють багато перспективних можливостей, зокрема сприятимуть залученню інвестицій у нашу країну", - зазначив Шевченко.

"Після підписання закону президентом ми разом з іншими регуляторами цього ринку починаємо розроблення та впровадження підзаконних нормативно-правових актів, які повинні надати потужних стимулів для розвитку ринку та водночас захистити українців від загрози шахрайства та знецінення їхніх заощаджень", - додав він.

Водночас Шевченко зазначив, що єдиним законним засобом платежу в Україні залишається гривня.

"Національний банк відповідає за купівельну спроможність саме національної валюти, регулює її обіг, завдяки цьому здійснює ефективну монетарну політику", - зауважив він.

"Водночас ми вивчаємо можливість випуску власних цифрових грошей (цифрової валюти від центробанку, з англійської - СBDC) - е-гривні. 

Одним із потенційних напрямів дослідження випуску е-гривні ми вбачаємо її використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами). Це може створити нову інфраструктуру, яка б виконувала роль ефективного шлюзу між реальною економікою та ринком віртуальних активів. Відповідно е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для віртуальних активів в Україні", - резюмував голова НБУ.

Нагадаємо:

Верховна Рада на засіданні 8 вересня підтримала у другому читанні законопроект №3637, що дозволить легалізувати віртуальні активи та бізнес у цій сфері в Україні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: