Банківський кешбек може невдовзі значно скоротитись

П'ятниця, 10 вересня 2021, 18:07
 
unsplash

Через меморандум між Нацбанком, Visa і Mastercard, який передбачає зниження ставок інтерчейндж, невдовзі розмір кешбеку може значно скоротитись.

Про це йдеться у статті ЕП. 

Під час безготівкової оплати за товар або послугу з кожної транзакції сплачується комісія, що становить 1,8-3% залежно від банку та платіжної системи (Visa та Mastercard).

Максимальний розмір комісії становить 3%. Важливо, що ця комісія поділяється на три частини. Одна з них – це інтерчейндж, або відсоток від вартості товару, який отримає банк-емітент картки для розрахунку.

Реклама:

З 1 липня цього року вона мала би обмежуватись 1,2%, з липня 2022 року — 1%, а ще за рік — 0,9%. Саме про це Нацбанк, Visa і Mastercard домовилися й заключили меморандум у травні.

Однак цього не відбулось, адже меморандум повинен погодити Антимонопольний комітет, який відкрив відповідну справу лише 19 липня. Хоча в АМКУ кажуть, що наразі про рішення говорити неможливо, гравці ринку переконані у погодженні меморандуму. 

А тому банки вже готуються до обмеження кешбеку або, що малоймовірно, зменшення власних прибутків. 

Зокрема, за умови зниженні розміру комісії від програм лояльності буде змушений відмовитися Альфа Банк, а Приватбанку переглядатиме свої умови. Один із великих гравців ринку розповів, що за набрання чинності меморандуму відсотки, які повертають банки клієнтам за програмами кешбеку, зменшаться вдвічі.

"Зниження відбудеться. Єдине, що треба – отримати остаточні цифри. Кожен банк буде приймати для себе рішення, чи він готовий повністю відмовитись від доходу інтерчейндж, віддати його клієнту, чи доведеться інші доходи з користувачів карток також фінансувати з програми лояльності", — каже начальник управління продажів і цифрового маркетингу Ідея Банк Іван Степанець.

Нагадуємо:

Увесь 2020 рік між банками та рітейлерами йшла війна за перегляд ставки комісії з транзакцій. При обговоренні законопроєкту "Про платіжні послуги", другі через депутатів лобіювали обмеження розміру комісії.

Автори документу наголошували, що такі зміни сприятимуть гармонізації українського законодавства з Європейським, а також призведуть до зменшення цін на товари та послуги.

Банки, в тому числі і Національний, також заявляли, що розмір ставки комісії має регулюватися виключно ринковими методами.

Зрештою НБУ спільно з міжнародними платіжними системами Visa і Mastercard працюватимуть над посиленням конкуренції на платіжному ринку України - відповідний меморандумпідписали представники Нацбанку, Visa і Mastercard.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: