Банки видали вдвічі більше іпотечних кредитів, ніж торік

П'ятниця, 10 вересня 2021, 15:14
 
unsplash

Українські банки у січні-липні видали іпотечних кредитів на 4,4 млрд грн, що втричі перевищує суму іпотек за 7 місяців торік, за кількістю – у 2,3 раза.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У липні 2021 року банки видали 974 іпотечні кредити на загальну суму 773,2 млн грн. Іпотеки у липні видавав 21 банк. Це – найбільша кількість учасників ринку за період, охоплений опитуванням із грудня 2018 року.

Загалом за перші сім місяців року банками видано 5 626 іпотечних кредитів на загальну суму понад 4,4 млрд грн. 

Реклама:

Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги нового іпотечного кредитування зросли в 2,3 раза за кількістю договорів та понад як утричі в грошовому вимірі.

Переважно видають кредити на купівлю житла на вторинному ринку: у липні їх частка перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом.

Ринок іпотечного кредитування залишається дуже концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод. 

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в липні 16,8% на первинному і 13,4% – на вторинному ринку. Від початку року ставки знизилися відповідно на 0,1 в. п. та на 0,6 в. п.

Читайте також: Чи доступна іпотека Зеленського? Як журналісти ЕП брали кредит під 7% і що з цього вийшло

Іпотека від Зеленського: як взяти кредит під 7% та які існують ризики

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів на засіданні 8 вересня ухвалив рішення про приєднання Державної іпотечної установи до Української фінансової житлової компанії, також готують випуск облігацій на 20 млрд грн, аби розширити програму видачі іпотечних кредитів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: