"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вітренко каже, що "Північний потік-2" ще не пізно зупинити

Середа, 1 вересня 2021, 13:10
 
Юрій Вітренко
фото: еп

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що США та Німеччині ще не пізно зупинити російський газопровід "Північний потік -2".

Про це він сказав в інтерв'ю Reuters.

"Навіть якщо це може бути, я не знаю, завершено на 99%, ми як і раніше вважаємо, що його можна і потрібно зупинити. І зі свого боку ми будемо обговорювати, що США можуть зробити в цьому відношенні, наприклад, санкції США проти Nord Stream AG ", - заявив Вітренко.

Вітренко додав, що "конкретні дискусії між лідерами дуже важливі для встановлення довіри".

Реклама:

Агентство нагадує, що Україна наполягала на гарантіях, щоб зберегти свій статус транзиту газу після 2024 року, коли закінчиться чинна угода Києва про транзит з РФ.

"Ми продовжуємо підкреслювати, що це не гроші для нас, перш за все, це питання національної безпеки України", - зазначив голова "Нафтогазу".

Він також додав, що Німеччина висловила готовність використовувати важелі тиску на Росію, якщо вона буде використовувати газопровід як геополітичне зброю.

Нагадуємо:

Двостороння зустріч президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського відбудеться о 14:00 (21:00 за Києвом) 1 вересня в Овальному кабінеті Білого дому.

Європейська комісія направила відповідь Києву на запит про консультації через подальшу реалізацію проєкту "Північний потік-2".

22 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що офіційний Київ надіслав ноту Єврокомісії та Німеччині із запитом провести консультації щодо "Північного потоку-2" після офіційного оголошення про угоду між Німеччиною і США.

В Україні переконані, що реалізація цього проєкту загрожує безпеці країни і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС.

Читайте детальніше: За лаштунками газової поразки: як з'явилася та що змінить для України угода про Nord Stream 2

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: