"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У серпні ціни на автогаз продовжать зростати – Українська енергобіржа

П'ятниця, 6 серпня 2021, 13:41
 
фото AUTO24

На аукціонах Української енергетичної біржі у липні ціни на автогаз були в середньому на 18,76% вищі за ціни у червні, водночас на серпень алжирська Sonatrach вже заявила ціни на 25-45 доларів вище.

Про це йдеться в огляді ринку скрапленого газу за липень 2021 року УЕБ.

На липневих аукціонах біржі середньозважена ціна встановилась на рівні 26 313,83 грн за тонну – на 18,76% вище проти червня. Загалом середні ціни коливалися в діапазоні 24 190,34 - 27 761,92 грн/т. 

У липні на ринку скрапленого газу зафіксовані рекордні ціни як у оптовому, так і в роздрібному сегменті, та зростання очікується також у серпні. Причини полягають у високих цінах на нафту.

Реклама:

Через фактор сезонності наявний високий попит на ресурс у країнах-експортерах скрапленого газу, що відобразилося на зниженні імпортних поставок. Внаслідок цього утворювався дефіцит: відносно місячного споживання на внутрішньому ринку була нестача близько 10%. 

Алжирська компанія Sonatrach на серпень заявила ціни на 25-45 доларів на тонну вище, ніж на липень (пропан – 620 доларів, бутан – 650 доларів за тонну). Ціни Sonatrach є індикатором для середземноморського ринку, звідки йдуть поставки морем, зокрема, в Україну. "Тобто, морські партії в серпні ще подорожчають", – кажуть в УЕБ.

У середньому в Україні роздрібні ціни на автогаз на АЗС за липень коливалися в діапазоні 15,36 – 16,83 грн/л, з початку місяця вони зросли на 10%. 

Раніше у своєму матеріалі ЕП розповідала, що потенціал для зростання цін на автогаз становить близько гривні за літр.

Більше про те, чому дорожчає пальне, та на якому рівні його вартість може стабілізуватись: "Дешевше не буде": чому росте ціна на автогаз та де межа

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: