Премії правлінню "Нафтогазу" могли призначити на основі їхніх же звітів – КШЕ

Понеділок, 2 серпня 2021, 16:39
 
Нафтогаз
фото економічна правда

Наглядова рада "Нафтогазу" могла оцінити виконання результатів членів правління на основі інформації, що була підготовлена цими же членами правління без незалежної перевірки – за результатами цієї оцінки їм визначили річні премії.

Про це аналітики з питань корпоративного управління Київської школи економіки повідомили у коментарі для ЕП.

За словами експертів це випливає з того, що досі не опубліковані фінансові результати "Нафтогазу" за першу половину 2021 року – компанія досі не оприлюднювала фінансову звітність за цей період, яку би перевірив незалежний аудитор.

У КШЕ кажуть, що нормальною є практика, за якої спершу керівництву встановлюються цілі, які вони мають виконати за певний період часу (для вищого керівництва це переважно фінансовий рік).

Реклама:

"Виконання цих цілей може бути оцінено наглядовою радою лише після закінчення цього терміну. У даному випадку жодна з цих умов не виконується", – зазначили аналітики.

Згідно опублікованої інформації, продовжили у КШЕ, наглядова рада "Нафтогазу" в рамках одного засідання одним рішенням могла встановити цілі для членів правління, а наступним – визнати їх досягнутими на 90%.

"Також незрозуміло, чому державна компанія повинна вдаватися до послуг третіх сторін (у даному випадку – банку) і нести додаткові витрати, щоби гарантувати майбутні виплати своїм працівникам, які й без того є гарантованими їхніми контрактами та трудовим законодавством", – резюмували у Школі. 

Нагадуємо:

Напередодні ЕП повідомила, що наглядова рада НАК "Нафтогаз" позитивно оцінила досягнення членів правління за першу половину 2021 року, визначила їхній розмір премій за рік у розмірі 126 млн грн та просить компанію затвердити умови банківської гарантії для забезпечення виплат цих премій.

Члени правління НАК "Нафтогаз" у збитковому для компанії 2020 році сумарно отримали 610,1 млн грн винагороди.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: