"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Віцепрем’єрка пояснила, коли може закінчитись перший перегляд частини Угоди про асоціацію

Понеділок, 5 липня 2021, 16:52
 
reuters

Перший раунд переговорів щодо перегляду економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом може завершитися восени 2021 року, надалі Україна порушуватиме питання зменшення бар'єрів у торгівлі та "митного безвізу".

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної під час слухань комітету з питань економрозвитку.

Вона зазначила, що за рік Україна фактично пройшла весь цикл переговорів від ініціювання перегляду Угоди до призначення першого раунду переговорів та готовності завершити їх вже восени цьогоріч як з української сторони, так і ЄС.

Перший перегляд, пояснила віцепрем’єрка, базується переважно на перегляді тарифних умов торгівлі, щоб "Україна та ЄС опрацювали всі техніки, методики та юридичні аспекти ухвалення таких рішень".

Реклама:

На наступних раундах переговорів, за її словами, Україна порушуватиме також питання щодо зменшення торговельних бар'єрів та приєднання до конвенції про єдиний режим транзиту ("митний безвіз").

Стефанішина зауважила, що динаміка діалогу з Європейським Союзом щодо перегляду економічної частини Угоди про асоціацію суттєво змінилася. Зокрема, Євросоюз почав говорити про Угоду як про двосторонній документ, який має виконувати як Україна, так і ЄС. 

По-друге, наголосила вона, переговори, що стосуються перегляду економічної частини Угоди про асоціацію, і питання про поглиблення економічної інтеграції вже вийшли з політичної площини.

"... Ми чітко дали зрозуміти, що рішення, які стосуються захисту інтересів України або підтримки національних товаровиробників, або ж взагалі питання дискусії про торговельні положення Угоди про асоціацію не можуть бути предметом політичного шантажу або політичних маніпуляцій", - пояснила Стефанішина.

Нагадуємо:

Україна та Європейський Союз цього року починають процес перегляду Угоди про асоціацію у частині про торгівлю товарами.

Частину Угоди про асоціацію України з ЄС планують оновити до жовтня 2021 року - до наступного саміту Україна-ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: