"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Настрої бізнесу погіршилися через посилений карантин – НБУ

Середа, 5 травня 2021, 16:56
 

Внаслідок посилання карантинних обмежень у квітні індекс очікувань ділової активності Нацбанку знову опустився нижче рівноважного значення й становив 46,9 пункта.

Про це повідомив НБУ за результатами щомісячного дослідження індексу очікувань ділової активності (ІОДА).

Зазначається, що будівельні компанії вперше з вересня 2019 року продемонстрували оптимістичні настрої.

У промисловості оцінка ділової активності погіршилась: секторальний індекс квітня знизився до 49.8 з 52.3 у березні. У секторі очікується значне зростання цін на сировину, матеріали та власну продукцію, проте зберігають позитивні оцінки щодо обсягів нових замовлень та обсягів виготовлення продукції. Експорт очікують на поточному рівні.

Реклама:

Підприємства сфери торгівлі також погіршили оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс знизився в квітні до 48.9. Очікується зменшення обсягу закупівлі товарів для продажу, зростання вартості товарів для продажу та зменшення розміру торговельної маржі через зростання закупівельних цін. 

У сфері послуг найсуттєвіше відреагували на запровадження посиленого карантину та значно погіршили очікування щодо економічних результатів своєї діяльності: секторальний індекс знизився до 43.0 у квітні з 51.4 у березні. Респонденти очікують зниження обсягів наданих послуг, обсягів нових замовлень та замовлень у процесі виконання й планують збільшити тарифи на власні послуги.

Підприємства будівництва (житла) на тлі сезонного пожвавлення та збільшення інвестиційного попиту вперше після вересня 2019 року оптимістично оцінили економічні перспективи своєї діяльності: індекс у квітні зріс до 51.5 проти 40.6 у березні. Очікується збільшення обсягів нових замовлень, закупівлі послуг підрядників сировини та матеріалів, виконання будівельних робіт.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників. 

Нагадуємо:

Очікування бізнесу у березня поліпшилися через вищий внутрішній попит, вперше з лютого минулоріч показник перетнув рівноважне значення у 50 пунктів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: