Очікування бізнесу поліпшились через вищий попит – НБУ

П'ятниця, 2 квітня 2021, 14:10

 

Очікування бізнесу у березня поліпшилися через вищий внутрішній попит, вперше з лютого минулоріч показник перетнув рівноважне значення у 50 пунктів.

Про це повідомляє Нацбанк за результатами щомісячного дослідження індексу очікувань ділової активності (ІОДА).

Так, за березень 2021 року індекс становив 51.4 порівняно з 48.8 у лютому. Зазначається, що в усіх секторах з опитування підприємці більш оптимістично оцінювали свою діяльність. Водночас, рівноважний рівень перетнули підприємства промисловості, торгівлі та сфери послуг.

Реклама:

Підприємства промисловості другий місяць поспіль демонструють найвищі серед інших секторів оцінки власних економічних перспектив. У березні секторальний індекс зріс до 52.3 із 50.3 в лютому, поліпшилися очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, зокрема експортних.

У сфері торгівлі та послуг також поліпшили оцінки своїх економічних результатів: індекси обох секторів зросли у березні до 52.2 у підприємств торгівлі та до 51.4 у підприємств сфери послуг з 49.0 у лютому. У сфері очікують нових замовлень, відбувається подальше відновлення роботи.

Підприємства будівництва (будівництва житла), попри найнижчі оцінки, пом'якшили песимістичні очікування на тлі сезонного пожвавлення діяльності. Індекс сектора в березні поліпшився до 40.6 з 35.3 в лютому. Будівельники поліпшили свої очікування щодо обсягів будівництва, закупівлі сировини та матеріалів, а також доступності підрядників.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників.

Нагадуємо:

У лютому бізнес покращив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на послаблення карантинних заходів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: