Борги облгазів перед Оператором ГТС досі перевищують 10 мільярдів

Понеділок, 24 травня 2021, 15:30
 

Борги облгазів перед Оператором ГТС України досі перевищують 10 млрд грн, але ситуацію може змінити законопроєкт 3800, який передбачає запровадження спеціальних розподільчих рахунків.

Про це повідомляє прес-служба ОГТСУ.

"У квітні 2021 року оператори ГРМ (обл-, міськгази) відібрали на власні виробничо-технологічні витрати з мереж ОГТСУ 22 млн куб. м газу, що в 30 разів менше за показники березня. Проте поточний стан заборгованості та нарахувань до сплати залишається на позначці понад 10 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

У компанії нагадали, що різке збільшення облгазами відборів газу для ВТВ - у 20 разів - спостерігалося протягом лютого-березня 2021 року.

Реклама:

Нарощування заборгованості у квітні продемонстрували: Донецькоблгаз (+128 млн грн), Тернопільміськгаз (+51 млн грн), Кіровоградгаз (+43 млн грн), Херсонгаз (+29 млн грн), Мелітопольгаз (+6 млн грн).

При цьому, найбільшими боржниками залишаються: Київоблгаз (1,15 млрд грн), Донецькоблгаз (1 млрд грн), Львівгаз (835 млн грн), Харківгаз (577 млн грн), Тернопільміськгаз (529 млн грн).

Зазначається, що 7 облгазів із 43 наразі не мають заборгованості перед ОГТСУ: Кременчукгаз, Лубнигаз, Кременецьке УПРГ, Газпостачсервіс, Сірка, Спектргаз та Одесагаз, зокрема, останній за звітний період повністю погасив свій борг в 46 млн грн.

В ОГТСУ підкреслили, що заборгованість обл-, міськгазів негативно позначається на роботі держкомпанії, зокрема на фінансових показниках.

"Відповідно до заборгованості облгазів у розмірі 10 млрд грн у 1 кварталі 2021 року збільшився резерв сумнівних боргів. Якби не цей фактор, чистий прибуток ОГТСУ був би не 4,6 млрд грн, а майже вдвічі більшим - 8,6 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

"19 травня Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг сімнадцятьма голосами підтримав законопроєкт №3800, який передбачає запровадження спеціальних розподільчих рахунків.

Це дає нам надію, що завдяки такому механізму найближчим часом проблема нарощування боргів та значних неоплачуваних відборів газу з української ГТС буде вирішена раз і назавжди. Закликаємо найближчим часом розглянути законопроєкт в сесійній залі парламенту", - заявив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що загальна заборгованість облгазів перед "Оператором ГТС України" та нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн - за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн грн).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: