Зеленський: Ми не хочемо вбити великий бізнес, ми вбиваємо вплив олігархічної системи

Четвер, 20 травня 2021, 14:05


Кінець епохи офшорів

Президент Володимир Зеленський заявив, що закон про деолігархізацію майже готовий, за його словами, він з'явиться наступного тижня.

Про це він сказав на прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів.

Зеленського, зокрема, запитали про закон про деолігархізацію, чи вважає він, що закону достатньо для боротьби з олігархами, та як РНБО вирахувало саме 13 олігархів.

"Називати їх прізвища (13 олігархів - ред.) не буду, не боюсь нікого. 13 - це за інформацією секретаря РНБО", - відповів Зеленськкий.

"Цього закону досі немає, бо ми детально підходимо до кожної норми цього закону. Закон майже на 100% готовий, але є кілька важливих деталей, я думаю, що він з'явиться наступного тижня", - сказав також президент.

"Головний зміст і головна філософія закону (про деолігархізацію - ред.), і це моя філософія - ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо поняття зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні.

Впливу на масс-медіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути, але якщо це буде, то ці люди отримають квиток під назвою "олігарх". Вони з’являться в спеціальному реєстрі.  І тоді цей великий бізнес може втратити велику частину активів, які в них знаходяться за кордоном", - пояснив він.

"І вони всі розуміють, що ціна їх активів, що в Україні, що за кордоном, буде зменшена. Не завдяки санкціям, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як "олігарх". І це я вважаю найголовніше – ніхто нікого не вбиває. 

Згідно закону їм буде надано час позбавитись всього цього впливу. Навіть ми їм покажемо, як це можна зробити. Глухого кута для них не буде", - додав Зеленський.

Нагадаємо:

15 квітня президент Володимир Зеленський запропонував РНБО та Офісу президента разом із Антимонопольним комітетом розробити законопроєкт про статус олігарха.

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляв, що в законопроєкті буде 7 критеріїв, за якими визначатимуть, хто є олігархом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що закон про олігархів враховуватиме досвід США.

Апарат Ради національної безпеки та оборони вважає, що до олігархів можна зарахувати 13 осіб.

Еокномічна правда