"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на цукор стабілізувались – Мінекономіки

Четвер, 8 квітня 2021, 15:30
 

Роздрібна ціна цукру зафіксувалась на рівні 24,5 грн за кілограм в очікуванні збільшення імпорту.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки за підсумками відкритої зустрічі учасників української бурякоцукрової галузі.

"Участь у заході взяли аграрії - виробники цукрових буряків, переробники - виробники цукру, виробники продуктів харчування та напоїв, представники торгових мереж та профільних аграрних асоціацій, а також імпортери", - йдеться у повідомленні.

"Враховуючи минулорічні несприятливі погодні умови, зокрема, посуху, в Україні було зібрано значно менше цукрових буряків - 8,6 млн тонн, що зумовило зниження обсягів виробництва цукру з 1,5 млн тонн у минулому маркетинговому році (МР) до 1,1 млн тонн у поточному.

Реклама:

Оскільки у 2020/2021 МР внутрішнє споживання цукру оцінюється у 1,2 млн тонн, та враховуючи необхідність формування перехідних залишків цукру на кінець МР на рівні не менше як 250 тис тонн, прогнозований обсяг імпорту цукру складе 110 тис тонн", - додали у відомстві.

"Станом на сьогодні роздрібна ціна зафіксувалася на рівні 24,5 грн за кілограм. Ми розуміємо необхідність у забезпеченні учасників виробничого процесу цукровою сировиною, насиченні внутрішнього ринку достатніми обсягами цукру та стабілізації цінової ситуації.

З цією метою в березні Мінекономіки видало ліцензії на імпорт 120 тис тонн цукру-сирцю", - заявив заступник міністра економіки Тарас Висоцький.

Він додав, що зараз у Мінекономіки розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис тонн цукру-сирцю.

Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис тонн цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

"Собівартість цукру з ввезеної цукрової сировини, як зазначили учасники зустрічі, становить близько 20 грн за кілограм. Відповідно, після здійснення імпорту в найближчі тижні цінова ситуація вирівняється і цукор стане доступнішим для українців.

Тим часом, в парламенті розглядається можливість тимчасового обнулення імпортного мита на ввезення цукру білого в Україну, що також сприятиме насиченню внутрішнього ринку цукром", - додав Висоцький.

Читайте також: Інфляція виходить з-під контролю: чому зростають ціни та коли це закінчиться

Нагадаємо:

Антимонопольний комітет 5 квітня розпочав справу проти групи компаній "Астарта" та ТОВ "Радехівський цукор" за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру (бурякового).

У "Астарті" переконані, що після надання компанією роз'яснень та документів АМКУ відмовиться від висунутих звинувачень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: