Міжнародні резерви України знизилися на 5% у березні – НБУ

Середа, 7 квітня 2021, 13:34
 

Міжнародні резерви України у березні продовжили знижуватися через обсяги погашення державних зобов’язань – за підсумками березня становили 27 мільярдів доларів (-5%).

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив майже 1,3 млрд доларів. Зокрема, 570,5 млн доларів були спрямовані на обслуговування єврооблігацій, 325,2 млн доларів – на обслуговування та погашення ОВДП, решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Надходження від розміщення внутрішніх держоблігацій становили 473,7 млн доларів.

На користь Міжнародного валютного фонду у березні було сплачено 508,2 млн доларів.  

Реклама:

Також на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їхня вартість зменшилася на 250,3 млн доларів.

Третім чинником є операції регулятора на міжбанку. Переважно ринок був збалансованим протягом місяця, та в окремі дні спостерігалася надлишкова пропозиція валюти. Відтак, НБУ поповнив резерви на 50,5 млн доларів.

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку", – додали у НБУ.

Нагадуємо:

Протягом лютого міжнародні резерви України скоротилися на 1% до 28,5 млрд дол через погашення зовнішніх та внутрішніх зобов’язань держави.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: