У НБУ готують кілька сценаріїв впливу "карантину червоних зон" для макропрогнозу

Середа, 7 квітня 2021, 12:35
 

НБУ оприлюднить оновлений макропрогноз після оголошення облікової ставки 15 квітня та розглядає для цього кілька сценаріїв локдаунів - так званого "карантину червоних зон".

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

"Зараз беремо кілька сценаріїв локдауну для розрахунків нашої моделі: в залежності від того, які сценарії вибере уряд, такими і будемо користуватися. Звичайно, в квітневому прогнозі ми врахуємо посилення обмежень через потрапляння області/міста в червону зону карантину. Це ризик, який реалізувався", - сказав він.

За його словами, в оцінці фактора карантину необхідно враховувати два аспекти.

Реклама:

"По-перше, карантинні заходи діють на економіку неоднорідно - майже не впливають на такі галузі економіки як промисловість, сільське господарство, і істотно впливають на сектор послуг, транспорт. По-друге, економіка вже значною мірою адаптувалася до карантинних заходів навіть в секторі послуг", - пояснив Шевченко.

За його словами, їхній вплив не такий руйнівний, як був у другому кварталі 2020 року, зокрема негативний вплив січневого локдауна цього року на ВВП Нацбанк оцінив в 0,2 п.п., а березневих обмежень ще менше.

Говорячи про інші фактори, що впливають на динаміку української економіки, Шевченко додав, що НБУ очікує збереження високих світових цін на товари, що переважають в українському експорті, в той час як ціни на енергоносії будуть залишатися відносно стабільними.

"Додатковий фактор - існує ймовірність кращого врожаю, оскільки метеорологічні умови були сприятливими взимку, а також була збільшена площа посівів під озимими культурами", - додав він.

Нагадаємо:

У першому кварталі 2021 року інфляція виявилась вище прогнозу, проте НБУ підтверджує інфляційну мету 5% +/- 1 в.п., готовий за необхідності застосовувати інструмент облікової ставки і очікує перелому в динаміці інфляції в серпні-вересні цього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: