У РФ допустили створення альтернативи міжнародній міжбанківській системі SWIFT

Понеділок, 5 квітня 2021, 18:15
 

У МЗС Росії допустили створення російської альтернативи SWIFT - міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів. 

Про це виданню "РИА Новости" повідомив заступник глави МЗС Олександр Панкін.

"Беручи до уваги стрімкий розвиток цифрових валют і блокчейну, очевидно, що база для міжнародних розрахунків може бути сформована зовсім на новій технологічній основі", - сказав Панкін.

За його словами, розвиток подібних альтернативних систем стане "не тільки реакцією на сформовану геополітичну реальність, але і відповіддю на необхідність модернізації методів здійснення платежів з урахуванням сучасних передових досягнень в цифровій сфері".

Реклама:

При цьому він не уточнив, коли планують створити російську альтернативу SWIFT.

У грудні 2020 року Reuters повідомляло, що президент США Джо Байден розглядає можливість відключити РФ від систем SWIFT у рамках нових санкцій за масову хакерську атаку на американські урядові установи.

У березні 2021 року міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росії "потрібно відходити" від використання міжнародних платіжних систем, "контрольованих Заходом", а також перейти до розрахунків в альтернативних доларові валютах. 

Нагадаємо:

На початку грудня 2020 року глава української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леонід Кравчук заявив, що якщо в переговорному процесі не буде прогресу до кінця року, Україна вимагатиме відключення Росії від міжнародної розрахункової системи.

Можливість відключення Росії від SWIFT періодично обговорювалася з 2014 року, коли були введені перші антиросійські санкції в зв'язку з агресією на сході України.

Тоді Європарламент прийняв резолюцію, в якій, зокрема, закликав виключити Росію з системи міжнародних розрахунків. Однак у SWIFT подібні рекомендації визнали такими, що порушують права і такими, що завдають шкоди компанії.

У лютому 2015 року прем’єрміністр Великої Британії Девід Кемерон заявляв, що відключення Росії від банківської системи SWIFT може бути одним з варіантів посилення санкцій, якщо перемир’я в Україні не буде дотримуватись.

У грудні 2018 року тодішній спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер заявляв, що одним з можливих заходів США у відповідь на агресію РФ у Керченській протоці може стати відключення російських банків від SWIFT.

SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. До неї підключено більше 11 тис. фінансових інститутів в більш ніж 200 країнах світу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: