Націоналізація Приватбанку: справу проти Рожкової щодо можливого розкрадання коштів передали в НАБУ

Середа, 31 березня 2021, 15:35
 

Офіс генпрокурора 25 березня передав до НАБУ справу щодо можливого розкрадання 900 млн грн під час націоналізації Приватбанку, яку відкрили проти першої заступниці голови НБУ Рожкової та кількох інших співробітників Нацбанку.

Про це повідомляють джерела ЕП.

У статті ЕП йдеться, що чергове загострення конфлікту між Рожковою та керівництвом НБУ відбулося в березні 2021 року.

"Приводом стало її інтерв'ю. У ньому вона взялася коментувати і банківський нагляд, який більше не був у її компетенції, і ситуацію в правлінні НБУ, і відносини з МВФ, за що вона раніше отримала догану.

Реклама:

Текст інтерв'ю нібито не погодив департамент комунікації НБУ та, за словами Рожкової, заборонив його публікувати. Через це перша заступниця голови банківського регулятора заявила про "цензуру" в Національному банку.

Директорка департаменту комунікацій Нацбанку Галина Калачова ці слова спростувала, звинувативши Рожкову в наклепі. У якийсь момент у конфлікт втрутився Офіс президента. Він закликав керівництво НБУ "відкинути персональні амбіції та працювати заради спільної мети", - йдеться у матеріалі.

Підкреслюється, що заяві Офісу президента передувала публікація в Kyiv Post про відкриття правоохоронцями кримінальної справи проти Рожкової та кількох інших співробітників Нацбанку, у межах якої їм загрожує звинувачення в державній зраді.

В Офісі генпрокурора уточнили, що розслідування стосується не державної зради, а можливого розкрадання 900 млн грн під час націоналізації Приватбанку.

Водночас, за інформацією джерел ЕП, 25 березня прокуратура передала цю справу до Національного антикорупційного бюро.

"Kyiv Post зазначає, що ініціатором розслідування "міг бути Кирило Шевченко або ж представники Офісу президента", які, мовляв, таким чином намагаються чинити тиск на Рожкову та примусити її добровільно подати у відставку.

Якщо це не допоможе, то приводом для звільнення стане можливе винесення судом обвинувального вироку. Для цього НАБУ повинне довести справу до суду, але це навряд чи станеться.

Як розповів ЕП високопосадовець у правоохоронних органах, передання цих матеріалів до НАБУ означає "втрату справи". Вплив на НАБУ мають представники МВФ, а вони не зацікавлені в тому, щоб Рожкову притягли до відповідальності, переконує співрозмовник ЕП. Принаймні у справі Приватбанку", - йдеться у статті.

Читайте детальніше у матеріалі: Картковий будинок на Інститутській: що відбувається в НБУ та до чого тут справа Приватбанку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: