Україна зможе виробляти понад 5 мільярдів кубічних метрів водню на рік – Держенергоефективності

Понеділок, 29 березня 2021, 17:24


Кінець епохи офшорів

Україна має потенціал для середньорічного виробництва "зеленого" водню на рівні 5,5 млрд кубометрів – та передусім потрібно розробити відповідне законодавство.

Про це повідомляє Держенергоефективності з посиланням на слова т.в.о. відомства Костянтина Гури.

Зазначається, що експерти Європейської економічної комісії ООН за підтримки Міненерго та Держенергоефективності провели дослідження потенціалу водневих технологій в Україні. Результати засвідчили доцільність запровадження водневої економіки, широкі можливості для цього, а також вигоду від інфраструктури, з’єднаної з ЄС.

У відомстві повідомили, що, відповідно до цілей Енергетичної стратегії України на період до 2035 року щодо встановлення потужностей ВЕС та СЕС, середньорічне виробництво "зеленого" водню може скласти 5,5 млрд нм3.

Така потужність зможе забезпечити гнучкість роботи енергосистеми, декарбонізацію промисловості та транспортного сектору, а також довгострокове зберігання електроенергії.

Водночас у Держенергоефективності вказали на кроки, які необхідно виконати в рамках Стратегії розвитку водневої енергетики в Україні до 2050 року:

  •  розробка законодавства та стандартів з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню;
  •  розробка стимулів;
  •  реалізація пілотного проєкту з виробництва "зеленого" водню;
  •  розвиток інфраструктури транспортування водню.

Нагадуємо:

Виробництво та постачання водню в Європу є одним із головних пріоритетів для України, для цього розглядають переобладнання трубопроводу "Дружба", яким наразі Росія транспортує газ.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба окремо визначав потенціал виробництва в Україні зеленого водню та синхронізацію нашої держави з курсом Європейської зеленої угоди, яка відкриває нові можливості у сфері відновлюваної енергетики.

Можливість виробництва водню з використанням зайвої електроенергії в системі з метою його подальшого експорту в ЄС також є одним із пріоритетних кроків уряду у сфері енергетики згідно "Векторам економічного розвитку 2030".

Економічна правда